De grotkapel
Volgens de Franse priester, theoloog en filosoof Maurice Bellet kan je bidden op vele manieren. Hij noemt er niet minder dan zeventien, en soms bidden we zonder dat we het zelf beseffen.
Rondwandelen in een kerk is er zo één, “zonder aan wat dan ook te denken, je blik laten ronddwalen, de stenen horen zingen, de plaats laten spreken… En dan, na enige tijd, weggaan, zonder haast.”
Naar Maurice BELLET, « Dix-sept manières de prier sans en avoir l’air. » In Cahiers pour croire aujourd’hui, nr 131, november 1993.
Beste bezoeker, houd deze woorden in gedachte terwijl u rondwandelt in de kapel. Vergeet even uw zorgen en sta open voor al het mooie dat zich hier aanbiedt in alle eenvoud.
De prachtige glasramen aan weerszijden van de kapel geven aan het binnenvallende licht een warme en rustgevende glans. U zult er Bijbelse taferelen in herkennen uit het leven van Maria en Jezus. Open uw hart en geest voor de boodschap van hoop en vertrouwen die ze uitstralen, ook voor u.
Ga verder tot achter het altaar. Al bij het binnenkomen had u de grote in steen gehouwen sculptuur van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette opgemerkt, en het is indrukwekkend om er nu vlakbij te staan. Weet u tevens omringd door de verschillende heiligen afgebeeld in de glasramen. Ook zij zijn ons voorgegaan op de moeilijke weg des levens en spreken nu voor ons ten beste bij God.
Niet alleen Jezus en Maria verwelkomen u hier. Ook de Heilige Jozef nodigt u uit tot gebed. Misschien valt het u op dat hij het is die het kindje Jezus draagt, en niet Maria. Maar als Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes wordt Maria afgebeeld met Bernadette. Beiden echter roepen ons op om door het bidden van de rozenkrans dichter tot Jezus te komen.
Sta tevens even stil bij de standbeelden van de Heilige Theresa van Lisieux, de Heilige Antonius en de Heilige Rita, ware het maar om mijmerend de kaarsjes te aanschouwen die andere bezoekers hebben aangestoken. Moge dit bij u een gevoel van verbondenheid opwekken. Ook zij zijn kwetsbare mensen die hier troost, hoop en vrede zijn komen zoeken.
Uw gebedsintenties kan u in de daarvoor voorziene bus steken. Ze zullen vermeld worden tijdens het rozenhoedje dat elke zondag wordt gebeden om 15 u.
De Grot
De grot van Jette vertoont veel gelijkenis met die van Lourdes. Onder het Mariabeeld ligt bovendien een authentieke steen afkomstig van de Grot van Massabielle.
Deze grot werd opgetrokken door aannemer Grégoire. De rotsconstructies zijn het werk van de heer Moens.
Binnenin bevindt zich het altaar in marmer met het wapenschild van België en de initialen van koning Albert I en koningin Elisabeth, die het hebben geschonken.
Let op de mooie bloemen die het voorplein opfleuren. Ze worden regelmatig verzorgd door enkele Congolese dames van het Marialegioen. Ze onderhouden ook de rest van de Grot, alsook de kapel, en het is dankzij hun vrijwillige inzet dat alles er zo fris en netjes uitziet.
Binnenin de grot zal u getroffen worden door de vele foto’s, boodschappen, gebedsintenties en woorden van dank die bedevaarders aan Maria hebben toevertrouwd. En net zoals in Lourdes, wordt ook hier de grot verlicht door vele brandende kaarsjes.
Het grotdomein
De grot is omgeven door een mooie, grote tuin met bomen waarvan sommige eeuwenoud zijn, struiken en een variatie aan bloemen en planten. Rond de vijver bevinden zich vijftien kapelletjes met de mysteriën van de rozenkrans en verderop veertien andere kapelletjes met de kruiswegstaties.
Ook in het domein vindt u vaak brandende kaarsjes en bloemen voor de beelden van de Heilige Jozef, de Heilige Marguerite-Marie Alacoque, de Heilige Familie en het Heilig Hart van Jezus.
U kunt er rustig wandelen langs de aangelegde paadjes om te bidden, te mediteren of om gewoon te genieten van Gods natuur.